Egyéb

Szénahálós etetés


Az idei évben ismét előtérbe került a széna beszerzés problémája. Évről évre csakbeszélgetnek arról a lovasok, de nem nagyon tesznek semmit, hogy a szálas etetése megfelelő legyen a lovaiknak. A szénaháló használatát leggyakrabban csak a lószállítókban és verseny helyszíneken alkalmazzák hazánkban.


A lovaknak lelki és fizikai egészségük megőrzése érdekében szükségük van az egésznapos legelési, avagy szénázási lehetőségre. A szénahálós etetés módszere folyamatos táplálékot biztosít, csökkenti a stresszt és lehetővé teszi a bélbaktériumok egyensúlyának fenntartását, miáltal csökkennek az emésztéssel kapcsolatos problémák. Megszűnik a két etetés közötti
unatkozást és az ezekből eredő káros pótcselekvéseket. Magas széna költségek mellett a pazarlás is fontos szempont kellene, hogy legyen egy lótartó számára. Földről etetve a széna egy részét összetapossák a lovak igy sok megy a trágyába.
Gyakorlatilag nincs szénapazarlás. Tehát időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg általa, mindamellett, hogy lovunk egészségéért is teszünk a széna hálós etetéssel. Többféle szénaháló található a piacon. A legfontosabb a lyukak mérete és a háló anyaga. Az 5×5 cm-es vagy ennél kisebb lyukméret már lelassítja a lovakat az evésben. A hálót úgy kell elhelyezni a boxban, hogy ne legyen túl magasan, a lovaknak ne kelljen
felemelniük a fejüket, de ha kiürül, akkor ne tudjanak beleakadni.
Használat közben figyelni kell a háló elhasználódására. Ha kell cserélni a zsinórt, karikákat, vagy egész hálót. Nem szabad szakadt hálót beakasztani, mert nagyon baleset veszélyes.
Tapasztalatok szerint egy háló 2-4 hónapot bír ki.
Szénahálók piacán most már nagy a választák méretben, kialakításban és minőségben is.


Kiváló német minőségű szénahálók találhatóak webshopunkban, melyekre július hónapban 10% kedvezményt adunk!